Vino momjanski Muškat zaštićeno na EU tržištu

4. kolovoza 2021. :

ZAŠTITA PROIZVODA

Banner

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je Muškat iz Momjana  postao 18. hrvatsko vino sa zaštićenom oznakom izvornosti u EU-u i da je upisan u eAmbrosiu, registar oznaka zemljopisnog podrijetla EU-a.

Europska komisija (EK), naime, 2. kolovoza objavila je u Službenom listu EU da je hrvatsko vino Muškat momjanski dobilo europsku zaštićenu oznaku izvornosti, čime je ovaj proizvod upisan u eAmbrosiu registar oznaka zemljopisnog porijekla EU-a, stoji u priopćenju iz Ministarstva. Postupak zaštite naziva Muškat momjanski/ Moscato di Momiano započeo je nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, kad je podnesen zahtjev za zaštitu oznake izvornosti Muškat momjanski/Moscato di Momiano.

Zahtjev za zaštitu Ministarstvu poljoprivrede podnijela je Udruga "Vino Momilianum, a specifikaciju za spomenuti proizvod izradili su Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča i članovi Udruge Vino Momilianum. Naziv kombinira naziv sorte vinove loze (Muškat/Moscato, od sorte Muškat bijeli) i naziv zemljopisnog područja (momjanski/di Momiano) po mjestu Momjan, koje se nalazi na sjevernom dijelu istarskog poluotoka.

Iako se vino sorte Muškat bijeli u većoj ili manjoj mjeri tradicionalno uzgaja u raznim područjima Istre, upravo je Momjan od davnina poznat kao tipično područje uzgoja ovog vina, navodi se te dodaje kako su prirodni uvjeti klime, tla i reljefa koji karakteriziraju šire područje Momjana iznimno pogodni za uzgoj sorte Muškat bijeli.

Muškat momjanski je bijelo vino bogatog okusa i izražene sortne aromatičnosti. Uz 18 zaštićenih oznaka izvornosti hrvatskih vina na razini EU, šest oznaka zemljopisnog podrijetla jakih alkoholnih pića te jednu oznaku zemljopisnog podrijetla aromatiziranih proizvoda od vina, Hrvatska danas broji i čak 31 poljoprivredni i prehrambeni proizvod čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti odnosno zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Vino MUŠKAT MOMJANSKI zaštićen je i na nacionalnoj razini.HRT/ made-in-croatia.com.hr
foto:

 

Podijelite članak

Natrag