Varaždinski klipič zaštićen na EU tržištu

7. listopada 2020. :

ZAŠTITA PROIZVODA

Banner

Europska komisija je u Službenom listu Europske unije od 6. listopada 2020. godine objavila da je „Varaždinski klipič“ dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Time je „Varaždinski klipič“ upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području cijele Europske unije,  a potrošaču se jamči kupnja autentičnog proizvoda.

Proces zaštite naziva započeo je u veljači 2017. godine, kada je Udruga kuhara Varaždinske županije podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla pod nazivom „Varaždinski klipič“, a područje proizvodnje obuhvaća zemljopisno područje Varaždinske županije.


Specifikaciju proizvoda “Varaždinski klipič” možete pogledati ovdje

Republika Hrvatska sada ima 27 poljoprivrednih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Uz sada registrirani naziv „Varaždinski klipič“, drugi već registrirani proizvodi su: Krčki pršut, Ekstra djevičanskog maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinski kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso 'z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl i Brački varenik.

Posebnost proizvoda

" Varaždinski klipič" se odlikuje blago hrskavim , sa slojem posipa od sjemena kumina po kojem se razlikuje od sličnih peciva , vanjska površina je neujednačene boje od tamno žute do svjetlo zlatne.


„Varaždinski klipič“ je ručno rađeno pšenično mliječno pecivo proizvedeno od glatkog pšeničnog brašna, mlijeka, suncokretovog (ili biljnog) ulja, kvasca, šećera te soli od kojih se radi tanko tijesto koje se potom razvlači, reže na trake i mota u oblik prutića dužine najmanje 25 cm koji sa obje strane moraju imati po 4 nabora. Površina prutića premazuje se jajem i posipa sjemenkama kumina. Pečeni „Varaždinski klipič“ je hrskav, mliječno-kiselkastog okusa koji na nepcima prvotno ostavlja dojam mekoće, a potom se topi u ustima. Izvana je tamno žute do zlatne boje, glatke i čvrste konzistencije, dok je unutarnja tekstura bijele boje, mekana i rahla. 

Varaždinski župan je rekao da je još nekoliko proizvoda s područja županije u proceduri za dobivanje zaštite na europskoj razini. Riječ je o varaždinskom bučinom ulju, zagorskim štruklima i zagorskom bagremovu medu, a na samom početku procesa je i ludbreški hren.

Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije, kazao je da je već nekoliko mjeseci u izradi monografija Varaždinski klipič te da su samo čekali ovu potvrdu kako bi priča bila kompletna.

- Smatramo da bi bilo šteta sve te povijesne navode i tragove koje smo izvukli ne objelodaniti i staviti na jedno mjesto, rekao je Vincek te dodao da Županija želi još više popularizirati tradicionalne autohtone proizvode.


poljoprivreda.gov.hr /made-in-croatia.com.hr
foto:  

 

 


 

Podijelite članak

Natrag