Rudarska greblica zaštićena na EU tržištu
ZAŠTITA PROIZVODA
Rudarska greblica proizvod je koji je Europska komisija upisala u Registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, a Republika Hrvatska upisala je Samoborsku kremšnitu u svoj Registar zaštićenih kulturnih dobara. Tako grad Samobor sada ima dva zaštićena vrlo popularna proizvoda.
U četvrtak 4.veljače 2021.godine Europska komisija je u Službenom listu EU objavila da je Rudarska greblica upisana u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Time je postala 29. hrvatski proizvod iz skupine poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji nosi europsku oznaku kvalitete. Proces zaštite započeo je u ožujku 2017. godine, kada je Udruga Rudarska greblica podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla.
Osim na tržištu EU-a, Rudarska greblica 2007.godine je postala zaštićeno nematerijalno kulturno dobro a na tom je popisu odnedavno još jedna lokalna slastica. U pitanju je Samoborska kremšnita, koja je zakonski zaštićena kao autohtoni samoborski, odnosno hrvatski brend. Prema rješenju Ministarstva kulture i medija od 18. siječnja tradicionalna Samoborska kremšnita, prenošenje umijeća, praksi i tradicije slastičarskog obrta, dobila je status nematerijalnoga kulturnog dobra.
Zahvaljujući ovoj europskoj zaštiti autohtonosti, rudarska greblica može se proizvoditi isključivo u Rudama te okolnim selima u Zagrebačkoj županiji: Cerje Samoborsko, Braslovje, Kotari, Manja Vas, Bukovje Podvrško i Prekrižje Plješivičko. Kušati ju možete i u pekarnicama Nikl koja je jedini certificirani proizvođač rudarske greblice. Prema usmenoj predaji stanovnika ovog kraja, pripremale su je žene rudara još u prvoj polovici 16. stoljeća.
Naziv proizvoda
Ovaj slani kolač ime je dobio po greblici – drvenom alatu kojim se razgrtao pepeo u krušnoj peći jer je krajnji oblik kolača oblikom neodoljivo podsjećao na taj alat. Usmena predaja kaže da su ga spravljale žene rudara još u prvoj polovini 16. stoljeća.
Prema izvornoj recepturi Rudarska greblica je proizvod dobiven od ručno valjanog, tankog tijesta izrađenog od pšeničnog brašna, svinjske masti i/ili margarina, suncokretovog ulja, mlijeka, jaja, maslaca, kiselog vrhnja, soli, svježeg kvasca, šećera i vode te punjen nadjevom od svježeg kravljeg sira u koji se mogu dodavati raznorazni dodaci poput oraha, špinata, blitve, koprive,…
Visina kolača ne smije prelaziti 2,5 centimetra, a tradicionalno se reže na komade pravokutnog oblika.
Hrvatska ima sada 29 zaštićenih proizvoda
Rudarska greblica je 29. hrvatski proizvod koji je zaslužio ovo europsko priznanje izvornosti, a 1405. proizvod s tom oznakom na razini Europske unije. Preostalih 28 zaštićenih hrvatskih proizvoda su: Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje/ Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut/ Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik/ Poljički zeljanik/ Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen/ Slavonski kulin, Međimursko meso 'z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič i Malostonska kamenica.
(izvor: zagrebacka-zupanija.hr)
specifikacija proizvoda
made-in-croatia.com.hr
foto: