U susret Valentinovu, danu zaljubljenih

13. veljače 2020. :

SIMBOLI I OBILJEŽAVANJE

Banner


Podrijetlo praznika Valentinovo

Postoji više teorije o porijeklu ovog praznika. Po nekima Valentinovo se veže za neke poganske obrede dok druge pak govore kako se u srednjovjekovnim vremenima vjerovalo da se ptice počinju pariti 14. veljače, pa otuda običaj slanja "Valentinovskih" čestitki. 
Ipak, najvjerojatnije je da Valentinovo postoji u spomen na svećenika Valentina koji je živio u Rimu kada je kršćanstvo bilo potpuno nova i mlada religija. Car Klaudije I je naredio svim vojnicima da se niti slučajno ne smiju ženiti ili zaručivati jer je držao da se vojnici (kao oženjeni ili zaručeni muškarci) neće htjeti boriti u njegovim ratovima, već će radije ostajati kod kuće sa svojim obiteljima. Svi svećenici odlučili su poštovati ovu carevu odluku, pa nisu više htjeli vršiti sam obred vjenčanja. Međutim, svećenik po imenu Valentin oglušio se na carevu odluku i počeo je potajno održavati ceremonije vjenčanja svih mladih parova koji su to željeli, sve dok ga vlasti nisu ulovile i bacile u tamnicu a 14. veljače  odrubili su mu glavu. Nedugo nakon smrti narod ga je proglasio svecem, a kada se u Rimu učvrstilo kršćanstvo, svećenstvo je odlučilo spojiti blagdan Luperkalija i smrt Svetog Valentina u jedan. Odredili su da će se novi praznik slaviti 14. veljače, na dan Valentinove smrti, a ime su mu dali u spomen na ovog sveca. 

Dan zaljubljenih -Valentinovo

14. veljače se obilježava Dan zaljubljenih - Valentinovo. Simbol Valentinova je Kupid, starorimski bog ljubavi. Često se prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi. Toga dana zaljubljeni parovi razmijenjuju čestitke i upučuju darove vočjenim osobama.
Svake se godine za Valentinovo se pošalje oko bilijun čestitaka, a nešto više pošalje se jedino za Božić. Valentinovo je, uz Majčin dan, dan i kada se kupuje najviše cvijeća. Svake godine djevojke i žene širom svijeta na Valentinovo zajedno dobiju oko 50 milijuna ruža. U Veronu, rodni grad Romea i Julije, svake godine pristigne oko tisuću ljubavnih pisama za Juliju. U Americi, zanimljivo, čak 15 posto čestitaka za Valentinovo djevojke pošalju same sebi. 
Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Charles Orleanski. svojoj supruzi dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj. 
Teen385 (Mirta Combaj) istaknuo je 5 najpoznatijih i najomiljenijih simbola Valentinova koja nas ujedno asociraju i na ljubav!

1. Simbol srca

Ne postoji veći i ljepši dokaz ljubavi od samog srca, darujući nekom metaforički svoje srce, ali i plišano ili stakleno, dajemo drugoj osobi do znanja kako je upravo ona razlog naše sreće. Još je u Antici postojalo vjerovanje kako je srce skladište svih emocija, te se otada srce povezuje sa osjećajem ljubavi. Svi znamo kako pravo srce uopće ne nalikuje onom komercijaliziranom koje puni izloge trgovina. No, srce nas na kraju krajeva održava na životu, a što bi bio život bez srca tj. ljubavi?

2. Crvena ruža

Kraljica cvijeća, simbolizira rat i mir, ljubav i praštanje! 
Crvena je ruža navodno bila omiljeni cvijet rimske božice ljubavi, požude i spolnosti - Venere (čiji je pandan u grčkoj mitologiji Afrodita). Crvena boja označava snažne osjećaje, te stoga i crvene ruže povezujemo s ljubavlju.

3. Simbol zaljubljenih ptičica

Ova se legenda u svijetu pojavila pod imenom "Love birds symbol". Love birds su naime afrička vrsta papigica koja se uvijek pojavljuje u paru, te su stoga dobile i status zaljubljenih ptičica kojih se uvijek prisjetimo na Valentinovo! Vjeruje se kako ptičice ne mogu živjeti bez svog para, i kako baš na taj najromantičniji dan u godini one ptičice bez para pronalaze "srodnu dušu". 

Ovdje na našim prostorima, legende i vjerovanja sasvim su drugačija. Vjerovalo se, naime, ukoliko djevojka na Valentinovo vidi crvendaća udat će se za mornara, ako vidi vrapčića udat će se za siromaha, ali će ipak do kraja života živjeti sretno i zaljubljeno, ako u protivnom vidi češljugara bogato će se udati. Prema danim teorijama lako možemo zaključiti kako je svako vjerovanje u korist zaljubljenih! ;-)

4. Kupid

Svima dobro znan kao maleni vrckasti dječačić s krilima, prema rimskoj mitologiji sin božice ljubavi, požude i spolnosti - Venere. Svojim strelicama koje imaju magičnu moć, "pogođenu" osobu istog trena čini zaljubljenom, i to u baš onu osobu koju je tog trena vidio! Njegov pandan u grčkoj mitologiji naziva se Eros- bog erotične ljubavi, a njegovo je latinsko ime Amor (=ljubav).

5. Simbol ljubavnih čvorova

Prema starom muslimanskom vjerovanju, jedna je djevojka htjela svom voljenom poslati pismo u znak vječne ljubavi putem užeta vezanog u čvorove. Ta se metoda koristila i kako bi se zaprosilo djevojku. Ti su čvorovi predstavljali vječnu ljubav koja se nikada ne prekida i zauvijek traje. Baš poput čvorova koji nemaju ni početak ni kraj. 

Danas se baš zbog sjećanja na tu legendu izrađuje prstenje, narukvice, ogrlice i ostali nakit sa motivom malenih čvorova.

Pronađite poklon za voljenu osobu MADE IN CROATIAVelentinovo-zabrenjeni pokloni
Odabir poklona je uvijek važan, Teen385 ističe 5 poklona za NJU I NJEGA koje treba izbjegavati i ne poklanjati.

Za NJEGA, 5 poklona koje traba izbjeći.

1. CVIJEĆE
Cvijeće je inače predivan poklon koji ne treba nikakav dodatak jer cvijeće sve govori. No, ON ne razumije zašto bi dobio nešto o čemu se treba brinuti, nešto što treba zalijevati i njegovati. Ako baš želite pokloniti svom najdražem neki cvijet, neka to bude kaktus, jer o njemu ne treba mnogo brinuti.

2. ALAT
Razno razna pomagala poput bušilica, pila, ili sličnih stvarčica potpuni su promašaj. Vjerujte ne želite da ON dobije dojam kako treba konačno naučiti rukovati određenim alatom. Tim poklonom možete izazvati jedino gubitak njegova samopouzdanja. 

3. ELEKTRIČNI BRIJAČ
Da ga želi već bi si ga sam kupio, stoga nemojte brzati s takvim poklonom. Budući da je većina naših čitatelja u tinejdžerskoj dobi, vaša bolja tinejdžerska polovica mogla bi se uvrijediti ukoliko mu brijanje još uopće nije potrebno! :-)

4. KRAVATA
Svakako izbjeći! Zapamtite, ne radi se o vašem tati!

5. VEČERA
Dečki ne razumiju takve poklone, jer kada bi se ravnali prema njima svaki bi poklon trebao biti zamotan u kutiju i ukrasni papir. Znači, birajte nešto što je lako zapakirati.


Za NJU, 5 poklona koje traba izbjeći.

1. SELF HELP KNJIGE
Knjige za samopomoć totalan su promašaj. Izbjegavajte poklone kojima joj dajete do znanja da nije savršena i da treba poraditi na sebi.

2. VEĆ VIĐENO
Ako vam je ponestalo ideja, bolje da ne kupite ništa nego da joj poklonite ono što ste poklonili svojoj bivšoj curi. To bi vašu voljenu moglo jako naljutiti.

3. IGRICE ZA PLAYSTATION/PC
Kuka kako joj je dosadno dok vi igrate svoje najdraže igrice? Bez brige, to ne znači da vam se želi pridružiti. Definitivno loš poklon!

4. KARTE ZA UTAKMICU
Ako je ikada spomenula da voli nogomet, to je učinila samo zbog vas. Nemojte joj pokvariti Valentinovo kartama za tako neromantičan događaj!

5. ZADNJA SEZONA NJENE OMILJENE SERIJE
Dosadno! Pogledat ćete tu sezonu zajedno kada se počne prikazivati na telki, a dotad mirujte. 

Pa ipak što god poklonili voljenoj osobi jedno je sigurno, vaše srce pripada njoj a sve drugo je samo dodatak.

Pokloni za Valentinovo

Podijelite članak

Natrag