U Hrvatskoj raste proizvodnja pjenušaca

18. siječnja 2021. :

VINARSTVO

Banner

Sve više vinara proizvodi pjenušce, iznimka nisu ni istarski vinari. Mnogi su već kvalitetom prirodnih pjenušavih vina stekli zavidnu poziciju ne samo na domaćem, nego i na inozemnom tržištu. Premda je ove godine - zbog koronakrize - prodaja manja, izvoz je veći pa je ublažio gubitke. Istarski vinari unatoč svemu ne posustaju - usavršavaju tehnologiju, osmišljavaju nove pjenušce držeći pritom i korak sa svjetskim trendovima.

 


U podrumu obitelji Peršurić leže samo vrhunski pjenušci. Nastaju klasičnom metodom, odnosno vino postoje pjenušavo zahvaljujući drugom vrenju koje se odvija u svakoj butelji. Na prirodnim kvascima, najmanje tri godine. Sve su počeli pri tri desetljeća. Pjenušcem čija je baza autohtona malvazija.

- Unutra je 80% malvazija, Chardonnay i Pinot crni. Konkretno, ova berba je 2016., tri je godine bio na kvascu. Jako lijepo se može popratiti, rekla je vinarka iz Višnjana Katarina Perušić Bernobić.

Godišnje proizvedu 40.000 butelja, razvijaju nove proizvode, na tržište su izbacili na desetke etiketa. Posao je to koji uvijek predstavlja novi izazov.

- Ne možeš se zasititi jer, tehnološki gledano, vinarstvo ide naprijed i to galopirajućim koracima. Ono što je bilo nekada i što je danas, to nema veze jedno s drugima u mirnim vinima, a kamoli pjenušcima, dodala je Perušić Bernobić.

Drži se korak sa svjetskim proizvođačima.

- Kod ovog pjenušca je jako bitno kako otvoriti baš radi taloga koji oslobađa ugljični dioksid i moglo bi sve izaći van bez da popijete čašu. Moramo ga držati što horizontalnije moguće i odmah točiti u dvije čaše, pojašnjava vinar iz Brtonigla Luciano Visintin.

Pjenušac od terana dobiven je pet-nat metodom koja se koristila još na jugu Francuske u 16. stoljeću. Posljednjih godina doživljava preporod. Bilo kojom metodom dobiveni, naši pjenušci mogu stati uz bok svjetskim proizvođačima. I, znalci kažu, biti servirani uz najrazličitija jela.

Obitelj Visintin upravo od terana, klasičnom metodom, godišnje proizvede oko 40 tisuća butelja. Smatraju da je upravo ta istarska autohtona sorta idealna za proizvodnju pjenušca.

Za svijet pjenušaca ovo je bila izazovna godina, od berbe do prodaje. Prodaja je opala za trećinu. Restorani i hoteli su bili zatvoreni, nije bilo organiziranih novogodišnjih dočeka. Pad je ublažen prodajom na kućnom pragu i putem interneta. Unatoč svim poteškoćama, proizvođači pjenušaca zadovoljni su i optimistični. Vjeruju da će godina koja je pred njima biti bolja od prošle.

(made-in-croatia.com.hr /vijesti HRT)

 

 


 

 

Podijelite članak

Natrag