Samoborska češnjovka zaštićena na EU tržištu

19. siječnja 2023. :

EUROPSKA OZNAKA

Banner

Europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla i izvornosti  sada ima i samoborska češnjovka koja je 36. u nizu popisa drugih hrvatskih proizvoda s takvom oznakom.
Europska komisija je u Službenom listu Europske unije od 21. studenog objavila da je Samoborska češnjovka ili Samoborska češnofka dobila europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.

Postupak zaštite naziva Samoborska češnjovka/češnofka započeo je u svibnju 2020. godine, kada je Udruga "Samoborska češnofka" Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla za  taj naziv.

Riječ je o dimljenoj kobasici za kuhanje proizvedenoj od usitnjenog svinjskog, goveđeg i/ili junećeg mesa te masnog tkiva svinja uz dodatak uvarka od svježeg češnjaka i suhog bijelog vina. Jedna od njezine posebnosti, koja ovisi o vještini majstora, je i špajlanje odnosno ručno povezivanje kobasica u par drvenim malim štapićem za što je potrebno puno iskustva. Proizvodi se unutar administrativnih granica grada Samobora i okolnih naselja smještenih u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, na istočnim obroncima Samoborskog gorja.

Koliko je značajna za zemljopisno područje u kojem se proizvodi i koliki ugled uživa, u najvećoj mjeri svjedoči Festival Samoborske češnofke, koji održava grad Samobor u okviru proljetnog sajma već 10 godina

 

 

 

 

 

 

Podijelite članak

Natrag