Sad je pravi trenutak za ulaganje u zlato

9. listopada 2020. :

INVESTIRENJE

Banner

U turbulentnim vremenima kao što su svjetske pandemije ili predsjednički izbori, ljudi preferiraju investirati u zlato, pise vecernji.hr. Zlato je zbog toga ove godine dostiglo najveću cijenu u povijesti.

Cijena zlata je ove godine u jednom trenutku skočila preko 30%, dok se u vrijeme pisanja ovog teksta nalazi 26% iznad svoje vrijednosti početkom godine. Zlato je dostiglo najnižu razinu sredinom ožujka, ali je 6. kolovoza dotaklo najvišu razinu u povijesti od oko 2070 dolara za uncu.

Hoće li zlato nastaviti sijati istom snagom?


Prema analitičarima iz većine investicijskih banaka odgovor je - da! Čimbenici navedeni u ovom članku biće aktualni i u narednom periodu, čime će nastaviti pružati podršku cijeni zlata.

zlatnici i srebrnjacu

U vrijeme pisanja ovog teksta sučeljavamo se sa sasvim realnom mogućnosti da će se Europa naći pod novim udarom virusa Covid-19. Osim toga, u jednadžbu ulaze i predsjednički izbori u SAD koji su u prošlosti već izazivali izrazite oscilacije na tržištima, što predstavlja dodatnu neizvjesnost i moglo bi povećati potražnju za zlatom. Tenzije između SAD i Kine također su i dalje aktualne, posebice s obzirom na to da još nije ostvaren napredak u odnosu na prvu fazu trgovinskog sporazuma između dvije velesile.

Što se tiče banaka, one se skoro jednoglasno slažu po pitanju prognoza za buduće kretanje cijene zlata. Goldman Sachs predviđa da će zlato premašiti 2000 dolara za uncu ove godine, te da će uskoro dostići i 2300 dolara. JP Morgan ima slično gledište. Najnoviju prognozu za cijenu zlata objavio je Societe Generale koji je u rujnu saopćio da očekuje prosječnu cijenu zlata od 2200 dolara u prvom tromjesečju iduće godine.


vecernji.hr/made-in-croatia.com.hr
foto: made-in-croatia.com.hr
 

Podijelite članak

Natrag