Muzej vučedolske kulture dobio europsku oznaku baštine

6. svibnja 2022. :

EUROPSKA OZNAKA

Banner

Prvi hrvatski nositelj Oznake europske baštine od 2016. godine je Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište Hušnjakovo, a od danas to prestižno europsko muzeološko i baštinsko priznanje za 2021. godinu nosi i Muzej vučedolske kulture i arheološki lokalitet Vučedol

 

Europska komisija dodijelila je drugu po redu Oznaku europske baštine (European Heritage Label) u Hrvatskoj, Muzeju vučedolske kulture i arheološkom lokalitetu Vučedol, što je iznimno priznanje hrvatskim muzealcima.

Prvi hrvatski nositelj Oznake europske baštine od 2016. godine je Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište Hušnjakovo, a od danas to prestižno europsko muzeološko i baštinsko priznanje za 2021. godinu nosi i Muzej vučedolske kulture i arheološki lokalitet Vučedol. U okviru selekcije za 2021. godinu, kandidirana je bila i Kolijevka višejezičnosti – Bašćanska ploča u kompleksu crkve Sv. Lucije.

Vučedolski muzej http://vucedol.hr/hr/čija je misija istraživanje, zaštita, prezentacija i interpretacija lokalnog identiteta, povijesti, kulture, umjetnosti, tradicijske, prirodoslovne i arheološke baštine istočne Hrvatske, ovo je europsko priznanje zaslužio upravo zbog svoje aktivne uloge u obrazovanja svih dobnih skupina društva i održivo korištenje kulturne i prirodne baštine.

U obrazloženju se među ostalim navodi kako je muzej zadovoljio sve kriterije Oznake europske baštine, a posebno zbog toga što „ojačava komunikaciju upravo europske dimenzije prema široj europskoj publici, s ciljem doprinosa „boljem razumijevanju Vučedolske kulture u europskom kontekstu, na temelju znanstvenih istraživanja vrijedne arheološke baštine. Navedeno je i kako će uz svoje redovite aktivnosti, „muzej intenzivirati razmjene izložbi, razvijati svoju edukacijsku ponudu, ali i daljnje usavršavati muzejsko osoblje te omogućiti ciljanoj publici sudjelovanje u terenskim istraživanjima pod vodstvom arheologa.

Komisija je posebno vrednovala i činjenicu da je tijekom pandemije uzrokovane epidemijom Covid-19, muzej  „povećao svoju prisutnost na društvenim mrežama i razvio svoju ponudu za online posjetitelji kroz virtualne šetnje, izložbe, kvizove i časopise. Prilikom razvoja takvih projekata, muzej je surađivao ​​s umjetnicima, fotografima, glumcima, glazbenicima, dizajnerima i drugim kreativcima“, što je dodatno povećalo vrijednost muzeološke prezentacije. Komisija je također istaknula i težnju muzeja „da poveća svoju vidljivost i utemeljenjem arheološke škole koja će surađivati sa sličnim znanstvenim ustanovama u Hrvatskoj i inozemstvu, što bi činilo osnovu interdisciplinarnog Centra za indoeuropske studije arheologije, genetike, lingvistike i druge discipline temeljene na stoljetnom arheološkom istraživanju toga područja“.

Podsjećamo, Oznaka europske baštine – inicijativa je Europske komisije koja se provodi u okviru programa Kreativna Europa, a dodjeljuje se lokalitetima na području Europske unije sa snažnom simboličkom europskom vrijednosti, koji ističu zajedničku povijest Europe, izgradnju Europske unije, europskih vrijednosti i ljudskih prava na kojima se temelji postupak europskih integracija.

Popis dvanaest novih lokaliteta kojima je Europska komisija dodijelila Oznaku europske baštine:

https://culture.ec.europa.eu/news/commission-announces-12-new-european-heritage-label-sites

Mapa lokacija s Oznakom europske baštine: https://geo.osnabrueck.de/ehl/EN/map

(Ministarstvo kulture i medija)

ARHEOLOŠKI SUVENIRI

made-in-croatia.com.hr
foto:

Podijelite članak

Natrag