Muna, novi međimurski suvenir

21. rujna 2021. :

HRVATSKI SUVENIRI

Banner

Ljubav prema likovnom stvaralaštvu profesorica Marta Horvat iz Čakovca pretočila je u osmišljavanje novog suvenira vezanog uz međimursku tradiciju. Osmislila je "Munu", lik djevojke obučene u narodnu nošnju koji krasi limene lončiće i marame.

Čakovčanka Marta Horvat oduvijek je voljela umjetnost. Diplomirala je povijest umjetnosti i francuski jezik i književnost te već godinama radi u dvjema srednjim školama. Ove godine uhvatila se u koštac s novim izazovom. Željela je sama nešto kreativno osmisliti, a da to istovremeno bude i moderno i tradicionalno. 

- Nakon završetka fakulteta sam stažirala u Splitu i tamo sam vidjela brojne suvenire koji su dosta odskakali od onih koje smo mi imali tu. Bili su puno zabavniji i suvremeniji, čak i neke igre interaktivne. I sad evo nakon 'x' godina odlučila sam krenuti u realizaciju toga, priča Marta.

Muna ima poculicu tzv. kapicu koja je vrlo specifična. Tibe je najupečatljiviji i najšareniji dio same nošnje. Tu je i marama. Ima kiklju ili suknju te fertuf ili pregaču. Martinu ideju na papir, a kasnije i na računalo, prenijela je likovna pedagoginja i grafičarka Lucija Berdin.

- Marta mi je dala dosta slobode. Ja sam onda krenula sa skicama nešto mršavijih gospodični Mune, ali onda smo se nekako jednoglasno složile da mora ipak biti malo punašnija, priča Lucija.

Njezina Muna doista je poseban lik, a odnedavno krasi limene lončiće i marame. Iako ih je napravljeno samo nekoliko, reakcije ljudi već sad su izvrsne. Stoga ne sumnjamo da će Muna postati sve traženiji suvenir.

međimurska poculica- tradicijska ženska kapica

međimurska poculica-tradicijska ženska kapica od čipkeHRT /made-in-croatia.com.hr
foto:HRT

Video

Podijelite članak

Natrag