Male destilerije su dodana vrijednost u ruralnim sredinama
RAKIJE I LIKERI
Hrvatska gospodarska komora, županijska komora Osijek najavila je na OPG-u Dinka Romića 18. ocjenjivanje rakija i ostalih alkoholnih pića koje će se održati 11. studenog Semeljicima. U malim se destilerijama svake godine prerađuju značajne količine domaćeg voća, imaju sve traženije proizvode na tržištu, zapošljavaju radnike i stvaraju dobre preduvjete za opstanak i razvoj ruralnih sredina, čulo se danas u Nemetinu.
Mladi Dinko Romić, inače diplomirani pravnik ured je zamijenio voćnjakom i od 2018. godine proizvodi rakije i likere te u najnovije vrijeme sve traženiji gin. Iza njega su već mnogobrojne nagrade i priznanja, a tržište se kroz četiri godine proširilo na cijelu Hrvatsku. Ističe kako ima mjesta za sve one koji imaju voćnjake i voću preradom žele dodati vrijednost. "U novom proračunskom razdoblju od 2023. do 2027. godine europski su fondovi izdašni i ima modela za svakoga - kako za male, tako i za srednje i velike. Svatko se tamo može naći, samo ne treba biti lijen, nego se treba prijavljivati na fondove". A Ante Lončarić, izvanredni profesor dr.sc. na osječkom Prehrambeno tehnološkom fakultetu ističe kako se uzorci za ovo, jedno od najvećih ocjenjivanja rakija u Hrvatskoj, mogu poslati do 21. ovog mjeseca. "Poanta je ocjenjivanja promocija i poticanje destilerija i craft destilerija, a a prijaviti se mogu svi registrirani proizvođači u Hrvatskoj." Nakon 17 godina edukativnog ocjenjivanja evidentan je rast kvalitete proizvoda, istaknuo je Igor Mikulić iz Hrvatske gospodarske komore, županijske komore Osijek i dodao: "Važno je dakle da ono voće koje više nije za konzumnu uporabu završava u prerađivačkim kapacitetima, jer niz ovakvih malih destilerija pokazuje zapravo da postoje ekonomski interesi, odnosno da je smisao u toj preradi voća i stvaranju dodane vrijednosti" , zaključio je Igor Mikulić iz Županijske komore Osijek.
paketi ENO-GASTRO-DELICIJE
eno paketi
HRT.hr