Kaštelanski crljenak dobio oznaku izvrsnosti

15. srpnja 2021. :

ZAŠTITA PROIZVODA

Banner

U svijetu proslavljen pod imenom zinfandel i primitivo, kaštelanski crljenak, predak spomenutih vina, sve je popularniji i kod nas. Kao sorta uzgaja se diljem Dalmacije, no najviše vinara koji rade vino od crljenka baš je iz Kaštela.

 

 

Odnedavna se kaštelanski vinari, njih 12, mogu pohvaliti ocjenom izvrsnosti svojih vina od kaštelanskog crljenka. Oznaka izvrsnosti ponajprije je namijenjena označavanju vina visoke kvalitete proizvedenih od te sorte, i to isključivo vinarima koji imaju vinograde u Kaštelima i u Upisniku su proizvođača grožđa i vina.

Oni koji su već kušali vino od kaštelanskog crljenka znaju da je riječ o vrhunskom vinu, no ova ga oznaka diže na novu razinu. Inicijativa je potekla od samih vinara, kojima su pomogli Grad Kaštela, RERA i Klaster Zora s ciljem da istaknu kvalitetu i vrijednost koju kaštelanski crljenak ima na tržištu. Tako bi uz već proslavljena svjetska vina zinfandel i primitivo, kojima je pradomovina baš u kaštelanskom vinogorju, i crljenak kaštelanski trebao dobiti dodanu vrijednost.

- Nekako smo se brendirali u smislu da smo se ogradili od svakog drugog crljenka koji nije iz Kaštela, tako da crljenak može biti iz Makarske, iz Zadra, odakle god želite, iz bilo kojeg vinogorja, ali ako ne proizvodite vino u kaštelanskom vinogorju, ne možete dobiti tu oznaku, rekao je Ivan Perišin, vinar iz Kaštel Kambelovca.

Oznaka izvrsnosti svakako im je vjetar u leđa i time žele ići na višu razinu prepoznatljivosti. Iako su mala družina, ipak ih ima i vjeruju da će potaknuti i mlađe da nastave tradiciju. A vinari se i međusobno nadziru da ne bi bilo kupovanja grožđa sa strane, koje bi se prezentiralo kao kaštelanski crljenak.

- Držimo pod kontrolom i proizvodnju i proizvođače sa ovim projektom i tako poručujemo kupcima da se mi brinemo za našu kvalitetu, da nećemo raditi nikakve prijevare ni cake, nego oni kod nas imaju baš identičan proizvod koji dolazi s područja Kaštela, rekao je Jakov Bedalov, vinar iz Kaštel Kambelovca. 

- Oznaka izvrsnosti je obveza koja bi trebala biti jamstvo da je ono što je u boci izvrsno. Svi mi znamo šta je crljenak, stavit ćemo tu oznaku jer time garantiramo da je to što nudimo nešto najbolje od crljenka što se može ponuditi na tržištu, rekao je Ivan Kovač Matela, vinar iz Kaštel Sućurca.

Oznaka izvrsnosti potvrda je kaštelanskim vinarima za trud jer crljenak je zahtjevan u proizvodnji, ranije dozrijeva, ima tanju kožicu, sklon je bolestima, no ima i veću kiselinu koja ga može očuvati, a ujedno mu daje i odgovarajuću svježinu. (HRT)

Eno proizvodi

made-in-croatia.com.hr
foto:HRT

Podijelite članak

Natrag