Hrvatski čvarci osvajaju inozemno tržište

22. lipnja 2018. :

HRVATSKI PROIZVOD

Banner


Čvarci samoborskoga proizvođača Miroslava Mataušića prošloga su tjedna u Bruxellesu ponovno dobili nagradu Superior Taste Award. Nakon deset godina proizvodnje prodaju se diljem Europe, a vlasnik širenjem poslovanja proizvod želi plasirati i na australsko tržište.

Samoborski proizvođač čvaraka Miroslav Mataušić proizvodnjom čvaraka se bavi od 2008. godine. Popularnost im je porasla nakon iznajmljivanja kućice na Bundeku kada je sve posjetitelje Rujanfesta oduševio svojim proizvodom.

- Javili su nam se trgovački centri, a mi tada nismo imali ništa za veliku proizvodnju. Kako bismo odgovorili interesima tržišta prebacili smo se s proizvodnje masti i pekarskih proizvoda isključivo na proizvodnju čvaraka - kaže Mataušić. 

 

Tvrtka je gost mnogih sajmova, a osim što posluje s hrvatskim trgovačkim centrima, čvarke izvozi i u Veliku Britaniju, Njemačku, Austriju, Švicarsku, Švedsku, Sloveniju i Belgiju. Širenjem poslovanja Mataušić ima u planu izvorno slavonski proizvod plasirati i u Australiju.

- 80 posto proizvoda prodajemo na hrvatskom tržištu, a ostalih 20 posto na europskome no to se prilično brzo mijenja. U 2017. godini izvoz nam je porastao za 40 posto u odnosu na 2016., a ove godine planiramo još veći rast - ističe Mataušić. 

Mataušićevi čvarci posebno su popularni u kafićima gdje se serviraju umjesto grickalica. Riječ je o proizvodu s manjim postotkom soli kojima je mast gotovo potpuno istisnuta. Zamišljeni kao zdrava grickalica i pakirani u zatvorene limenke taj je proizvod često poslovni poklon, a tvrtka već sada dobiva narudžbe za Božić.  

- Trenutačno se reklamiramo preporukama, internetom, sajmovima i medijima, a ustvari nam je kvaliteta najbolja reklama. Za sad ne planiramo ulagati u marketing nego u nova zapošljavanja i širenje proizvodnje - ističe vlasnik tvrtke.

Mataušićev obrt osnovan 2003. godine nastavljač je obiteljske mesarske tradicije, a u modernome proizvodnom pogonu, uređenom i opremljenom po HACCP standardima desetak zaposlenih su većinom domaći lokalni radnici. Trostruki je dobitnik Superior Taste Award nagrade, a na 84. Međunarodnome sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, 2017. godine dobitnik i tri zlatne medalje za kvalitetu čvaraka te dizajn ambalaže.

HRT.hr/ made-in-croatia.com.hr
foto:facebook


Hrvatski proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla OVDJE
Hrvatski proizvodi s oznakom hrvatska kvaliteta i izvorno hrvatsko

 

Podijelite članak

Natrag