Uskrsni kolači, recepti

PINCA

Sastojci
1 kg brašna
2 vrećice DI-GO kvasca
20 dag maslaca 20 dag šećera
1 žličica vanilin šećera
5 žumanjaka
4 dl mlijeka
malo ruma, rakije i soli
korica limuna i naranče
1 jaje
malo grubo tucanog šećera za premazivanje.

Priprema:
Brašno i DI-GO kvasac ravnomjerno izmiješati. Omekšan maslac na sobnoj temperaturi dodati u brašno te skupa zamijesiti. U sredini napraviti udubinu pa dodati šećer, žumanjke, vanilin šećer, ribanu koricu limuna i naranče, rum, rakiju i malo soli, pa mlakim mlijekom umijesiti čvrsto tijesto. Dobro ga izraditi da površina postane glatka a čvrstoća mora biti veća od bilo kojeg dizanog tijesta. Ovako izrađeno tijesto staviti dizati na toplo mjesto dok ne udvostruči obujam. Nakon toga tijesto premijesiti i razdijeliti na 3-4 komada, koje treba oblikovati u kugle. Svaku kuglu posebno staviti u namašten papir pa ponovo staviti dizati. Dobro dignutim pincama napraviti tri duboka reza s gornje strane, od sredine prema dolje u tri smjera. Svaku pincu premazati tučenim jajcem i posuti grubim šećerom. Peći u pećnici na 200° C, oko 30-40 minuta.



MLIJEČNA PLETENICA
Za pripremu ove fine pletenice odlučite se o Uskrsu. Poželite li, možete je ukrasiti i pisanicama.

Sastojci
300 g Oštrog brašna tip 500
200 g Glatkog brašna tip 500
1 vrećica suhog instant kvasca
2 jaja
sol
50 g maslaca
50 g šećera
1 vrećica Vanilin šećera
200 ml mlijeka
limunova korica

Za premazivanje:
1 bjelance

Postupak
1. Brašno dobro pomiješajte s kvascem, dodajte šećer, vanilin šećer, rastopljeni maslac, razmućena jaja, malo soli i naribanu limunovu koricu. Malo promiješajte pa toplim mlijekom umijesite glatko tijesto. Prekrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu neka se diže.
2. Dignuto tijesto lagano premijesite i razdijelite na dva dijela, i to jedan komad od 1/3 tijesta, a drugi od 2/3 tijesta. Oba komada oblikujte duguljasto, svaki zarežite po duljini gotovo do vrha na tri dijela i ispletite dvije pletenice jednako dugačke.
3. Užu pletenicu položite na širu, ostavite još kratko rasti, premažite bjelancem, pospite šećerom i stavite peći oko 50 minuta na temperaturi od 180°C.

Posluživanje
Mliječnu pletenicu možete poslužiti za uskršnji doručak sa šunkom, kuhanim jajima i mladim lukom.

Savjet
U tijesto možete umiješati grožđice ili kandirano voće.
 

KUGLAF

Sastojci:
6 žumanaca
33 dag šećera
1,5 dcl ulja
1,5 dcl vode
1 vanilin šećer
1 limun (korica i sok)
1 prašak za pecivo
37 dkg brašna
snijeg od 6 bjelanjaka

Priprema:Izmiješajte sve sastojkena kraju dodajte snijeg od bijelanjaka po želji nasjeckane orahe, narezanu čokoladu i grožđice.Pecite 45 minuta na srednjoj temperaturi u namazanom i brašnom posutom kalupu za kuglof.

Napomena: U nekim krajevima kuglof se poslužuje za uskršnji doručak uz
bijelu kavu, kuhana jaja, kuhanu šunku, mladi luk.


 

Podijelite

Natrag