Uskrsna slana jela, recepti

Svečanosti Uskrsa pridonosi i bogatstvo blagdanskog stola - od šunke, mladoga luka i kuhanih jaja, preko domaće juhe i pečenja, do kuglofa, pince i slasnih torti.


ŠUNKA U TJESTU
Šunka u kruhu obično se peče za Uskrs, Novu godinu i razne velike proslave. Zaželite li se njezina mirisa i okusa, tijestom možete obložiti i manji komad šunke.

Sastojci za 10 osoba
1 sušena šunka (oko 1 kg)

Za tijesto:
500 g Oštrog brašna tip 500
1 vrećica suhog instant kvasca
250 ml vode
sol

Postupak
1. U brašno umiješajte malo soli i kvasac pa s mlakom vodom umijesite tijesto. Ostavite neka se tijesto diže oko 20 minuta, a zatim ga razvaljajte.
2. Na sredinu stavite prethodno opranu i obrisanu šunku pa je obložite tijestom.
3. Omotanu šunku položite na namašćeni lim i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite na 200°C oko 90 minuta.
4. Kada se pečena šunka u tijestu ohladi, prerežite tijesto po polovici visine sve naokolo te podignite gornji dio kao poklopac i tako servirajte.

Posluživanje
Šunku poslužite narezanu na ploške uz kruh u kojem se pekla, naribani hren, kuhana jaja i mladi luk.

Savjet
Kada tijesto dobije boju, prekrijte ga alufolijom.

 

USKRŠNJA JANJETINA
Iako je najbolja o Uskrsu, kad su mladi i meso i krumpir, ovu janjetinu možete prirediti i u drugim, s obzirom na veličinu komada svakako svečanijim prilikama kad je za stolom više osoba.

Sastojci za 8 osoba:
1 janjeći but (oko 2 kg) 100 ml ulja
50 ml limunova soka
2 žlice Vegete
3 češnja češnjaka
1 žličica origana
ružmarin
papar u prahu

Za prilog:
2 kg mladog krumpira

Postupak
1. Janjeći but očistite i operite. Odvojite meso od kosti i malo ga potucite batom za meso.
2. U odgovarajućoj zdjelici pomiješajte Vegetu, limunov sok, ružmarin, papar u prahu, origano i protisnuti češnjak pa tom marinadom natrljajte pripremljenu janjetinu. Savijte je u roladu i pričvrstite čačkalicama.
3. U većoj tavi zagrijte ulje, mesnu roladu popecite sa svih strana, a zatim je stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200°C.
4. Roladu pecite oko 2 sata, a tijekom pečenja zalijevajte umakom od pečenja i podlijevajte toplom vodom. Pred kraj dodajte mladi krumpir i dopecite.

Posluživanje
Toploj roladi izvadite čačkalice, narežite je na ploške i poslužite s pečenim krumpirima i mladim lukom.

Savjet
Prije dodavanja pečenju krumpir posolite, dodajte mljevenu papriku, malo ulja i sve zajedno izmiješajte.


JANJEĆA ROLADA S KRUMPIROM
Iako priprema ovog jela zahtijeva puno vremena i vještine,
trud će uzvratiti gastronomski užitak koji umiju prepoznati samo najveći znalci.

Sastojci za 4 osobe
1 janjeća plećka s rebrima
50 g češnjaka
2 grančice svježeg timijana ili žličica sušenog
100 ml ulja
3 glavice luka
200 g mrkve
? celerova korijena
sol
papar
1 žlica Vegete

Za prilog:
1 kg krumpira
300 g mrkve
2 češnja češnjaka
muškatni oraščić
sol
papar
30 g maslaca
350 ml vrhnja za kuhanje
1 žličica Vegete

Postupak
1. Meso janjeće plećke pažljivo odvojite od kosti i pospite Vegetom te nasjeckanim češnjakom i timijanom. Savijte ga i zavežite kuharskim koncem.
2. Kosti koje ste izvadili posolite, popaprite i prelijte s 50 ml ulja. Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite oko 30 minuta bez podlijevanja.
3. Povrće očistite i narežite na veće kocke.
4. U dubljoj posudi na preostalom ulju popecite mesnu roladu sa svih strana. Nakon toga dodajte povrće i sve zalijte litrom vode. Dodajte pečene kosti i zajedno kuhajte oko sat i pol, dok meso ne omekša.
5. Kuhano meso izvadite na dasku, maknite konac, a umak procijedite.
6. Krumpir i mrkvu operite i ogulite. Krumpir narežite na tanke ploške, a mrkvu na uzdužne trake debljine 1 mm. Krumpir malo posolite, pospite Vegetom, paprom i naribanim muškatnim oraščićem.
7. Odgovarajuću vatrostalnu posudu premažite maslacem, a dno posude pokrijte trećinom narezanog krumpira. Na to složite polovicu pripremljene mrkve i dio češnjaka narezanog na ploškice. Postupak ponovite sve dok ne potrošite namirnice, a završite krumpirom.
8. Prelijte vrhnjem za kuhanje, prekrijte pergamentnim papirom i pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 40 minuta.

Posluživanje
Kuhanu janjeću roladu narežite na ploške, prelijte umakom kojem ste dodali listiće timijana i poslužite uz zapečeni krumpir s mrkvom.

Savjet
Umjesto janjeće plećke možete upotrijebiti jaretinu ili teletinu.

Mala tajna
Zapečene će kosti dati posebnu aromu ovome jelu.



PUNJENA TELEĆA PRSA
Građanska, posebice srednjoeuropska kuhinja, teleća prsa obožava puniti raznoraznim nadjevima.
Iako pripada složenijima, ovaj je zaista vrijedan truda.

Sastojci za 6 osoba
2 kg telećih prsa
 

Za nadjev:
3 pivska pereca
250 ml mlijeka
1 glavica luka
2 vezice peršina
200 g bukovača
50 g maslaca
ribana limunova korica
2 žlice limunova soka
1 žlica Krušnih mrvica
2 jaja
sol
svježe mljeveni papar
muškatni oraščić
50 ml ulja
timijan
50 do 100 ml bijelog vina
1 žlica Vegete

Postupak
1. Telećim prsima odvojite kosti i suvišnu masnoću pa u meso zarežite džep. (Ovako pripremljeno meso možete naručiti kod mesara.)
2. Za nadjev perece narežite i prelijte kipućim mlijekom. Ostavite neka malo dostoje pokriveni. Luk i peršin nasjeckajte, klobuke gljiva narežite na fine trake, a stručke narežite na kockice.
3. Na 2 žlice maslaca propirjajte luk, nasjeckani peršin i gljive. Pirjajte oko 5 minuta dok ne ispari tekućina.
4. Preostali maslac pjenasto umiješajte pa mu dodajte koricu i sok limuna, namočene perece, razmućena jaja, pripremljene gljive i mrvice. Posolite, popaprite, dodajte muškatni oraščić i Vegetu.
5. Nadjenite prsa i pričvrstite otvor. Izvana meso malo posolite. Ulje zagrijte u plehu i dobro popecite meso s obiju strana na jakoj vatri. Zatim u pleh dolijte malo vode i pecite pokriveno aluminijskom folijom oko sat i pol na temperaturi od 200°C. Pred kraj pečenja skinite foliju, zalijte vinom u koje ste umiješali malo timijana.
6. Pečena teleća prsa ostavite 15 minuta mirovati, a zatim ih narežite na komade, složite na tanjur i prelijte umakom od pečenja.

Posluživanje
Kao prilog ovom iznimno ukusnom jelu možete poslužiti razne vrste svježe salate ili kuhano povrće i pirjane bukovače.

Savjet
Na isti način možete nadjenuti teleći flam ili teleću plećku.

Mala tajna
Gljive se prethodno propirjaju kako tijekom pečenja mesa ne bi pustile višak tekućine pa nadjev na taj način ostaje kompaktan.

 

PAŠTICADA

Sastojci
75 dag goveđeg buta
suha slanina
češnjak
nekoliko klinčića
1-2 glavice luka
korijena od celera
1 dl prošeka vinski ocat (kvasina)
10 dag masti
sol i papar
ribani muškatni oraščić
1 žlica pirea od rajčice
1 žlica mrvica
juha ili voda

Priprema
Goveđi but dobro operite, ocijedi i nabodite sa nekoliko klinčića, češnjakom koji ste prethodno duguljasto narezali, te suhom slaninom pa tako pripremljeno meso ostavite da preko noći odleži u octu. U posudu stavite mast ili ulje, dodajte sitno nasjeckani luk, korijen celera, malo soli, papra i naribani muškatni oraščić. Dodajte meso i pržite na srednjoj vatri sa svih strana dok meso ne ostane bez soka. Zalijte zatim meso prošekom, dodajte koncentrat juhe te kuhajte pokriveno na laganoj vatri, dolijevajući vodu po potrebi dok meso ne omekša. Kad je gotovo izvadite meso i narežite ga na ploške te ih ponovo vratite u preostali sok i kuhajte još oko pola sata. U slučaju da sok nije dovoljno gust i taman (treba biti tamnosmeđ), poprži se na malo masti žličica mrvica veoma sitno prosijanih i užuti se žličica pirea od rajčica te se doda mesu prije nego što je gotovo. Poslužiti sa valjušcima od krumpira odnosno njokima.



SALATA OD ROTKVICA
Sastojci za 4 osobe:
2 vezice rotkvica
1/2 glavice zelene salate
2 mlada ili crvena luka

Umak:
3 žlice octa
1 vezica nasjeckanog vlasca
1 vezica nasjeckanog peršina
1/2 žličice soli
papar
na vrhu noža paprike u prahu
2 žlice ulja

Rotkvice očistiti, oprati i osušiti. Narezati ih na tanke ploškice. Zelenu salatu oprati i osušiti. Luk oljuštiti i narezati na ploškice. Rotkvice, zelenu salatu i luk staviti u zdjelu. Pripremiti umak od octa, vlasca, peršina, soli, papra i paprike. Na kraju dodati ulje. Umak preliti preko salate



KUHANA JAJA S HRENOM

Sastojci za 4 osobe
8 kuhanih jaja
100 ml kiselog vrhnja
2 žlice kravljeg sira
2 žlice hrena
1 žlica nasjeckanog luka
1 žlica nasjeckanog vlasca
1 žlica nasjeckanog boslijka
bijeli papar
Priprema:
1. jaja skuhajte i ogulite
2. Kiselo vrhnje, sir, hren, luk i začine dobro izmiješajte

Posluživanje:
Kuhana jaja poslužite na listovima zelene salate s pripremljenim umakom.
(Coolinarka)

 

Podijelite

Natrag