Božićni ukrasi

BOŽIĆNO DRVCE
Jeste li ikada pomislili da oblik i pozicija božićnog drvca, boje i oblici kojima ga dekorirate mogu imati utjecaj na određene aspekte vašeg života?
Kao što određena boja zida ili boja namještaja utječe na atmosferu i ugođaj u prostoru, tako i božićno drvce ima moć promijeniti vaše raspoloženje i unijeti zbrku i nemir u vaš život baš kad bi sve trebalo biti veselo, ugodno te puno bliskosti i topline, govori Lana Anderson, feng shui konzultantica i dizajnerica interijera.

Kako postaviti i ukrasiti božićno drvce

Božićno drvce ima jaku energiju, bez obzira na to je li pravo ili umjetno, ističe Lana Anderson. Božićne lampice se mogu iskoristiti strateški ako želite naglasiti, odnosno potencirati energiju u određenoj zoni za nešto što priželjkujete. Pazite na količinu dekoracija i boja, ne pretjerujte s crvenom bojom jer ima energiju vatre i može odvesti u krajnost.

Energija vatre može izazvati tenzije i svađe, a to nikome ne treba u vrijeme druženja s obitelji ili prijateljima. Savjetujem da veličina drvca bude u skladu s veličinom prostorije i da nije preveliko kako ne bi zagušilo prostor te ometalo chi energiju koja kruži prostorom.


Drvce pripada elementu drva pa je najbolje ako ga možete smjestiti na istok, jugoistok ili jug jer to su zone u kojima se ono najbolje ‘osjeća’ i njegova je prirodna pozicija. Zona istoka veže se uz zdravlje, rast i aktivnost. Jugoistok potencira obilje, nježnost i davanje, a jug slavu, ponos, čast i priznanje. 

No što ako ga morate staviti u neki dio stana koji baš i ne podržava ova tri smjera, je li to loš feng shui? Ne nužno, ali u tom slučaju svjesnije birajte boje i oblike kojima ćete ukrasiti vaše drvce. Slijedite upute kako dekorirati drvce koje se nalazi u određenoj zoni vašeg stambenog ili poslovnog prostora.
 

>>> Sjever (karijera, mogućnosti) - koristite element vode i metala, odnosno tamnoplavu, sivu, srebrnu, crnu, bijelu ili zlatnu boju i valovite ili okrugle forme. Lampice neka budu bijele.

>>> Sjeveroistok (samomotivacija, učenje) - koristite crvenu, narančastu, boju ciklame, žutu ili sve zemljane tonove.

>>> Jugoistok i istok (rast, aktivnost, nježnost, kreativnost, obilje) - povoljne su boje prirodnog drva, plava i zelena svijetlog do srednjeg tona, tirkizna, izduženi i okomiti oblici. 

>> Jug (čast, priznanje, duhovnost, slava) - odlična je crvena, narančasta, ciklama, zelena, plava, ili prirodne dekoracije, zvjezdoliki ili špicasti oblici.

>>> Jugozapad (partnerstvo, brak, majka) - zemljani tonovi, žuta, narančasta, crvena, ciklama, vodoravni, kockasti ili pravokutni oblici.

>>> Zapad (financije, djeca, zabava) - koristite zemljane tonove te boje metala, bijelu, sivu, sve metalik boje, zlatnu, kristale, ogledalca ili okrugle oblike.

>>> Sjeverozapad (velikodušnost, otac, putovanja, red, disciplina, organiziranost ) - isto kao i za zapad.

Poželjne i manje poželjne boje prema feng shuiju

Prilikom odabira božićnih ukrasa, dobro je imati na umu i značenje boja jer su one jedno od najvažnijih pomagala kojima stručnjaci za feng shui usmjeravaju chi i mijenjaju energiju određenih područja u stanu. Ova drevna tehnika temelji se na pet elemenata - vatra, metal, zemlja, drvo, voda. Svaki element ima svoje boje, koje imaju različit utjecaj na ljude.

 • Drvo - zelena, plava
 • Vatra - crvena, narančasta
 • Zemlja - žuta
 • Metal - bijela, siva, bež
 • Srebrna
 • Voda - tamnoplava, crna
 • Zelena - smiruje, potiče stvaralaštvo, pospješuje rast i regeneraciju, predstavlja nadu
 • Crvena - pobuđuje apetit, pospješuje metabolizam, daje energiju, ali može uzrokovati i nervozu
 • Žuta - potiče komunikaciju i odnose s okolinom, dobro utječe na zatvorene ljude jer ih potiče na opuštanje
 • Ružičasta i ljubičasta - smiruju, opuštaju i simboliziraju bezuvjetnu ljubav
 • Smeđa - simbolizira postojanost, toplinu i mirnoću
 • Bijela - simbolizira čistoću i jednostavnost
 • Plava - smiruje i potiče na razmišljanje i učenje
 • Crna - treba je upotrebljavati oprezno i u malim količinama. Potiče na razmišljanje, ali i zatvaranje u sebe
 • Siva - simbolizira plemenitost i nikako je ne treba kombinirati sa smeđom bojom drveta jer se ne slaže s njom
 • Zlatna - zlatni detalji poboljšavaju izglede za napredak i bogatstvo
 •  

DODATNI UKRASI

Pripazite na stil i mjeru kako ne biste pretrpali prostor i stvorili zastoj energije. Ukrasi kao što su anđeli unijet će u vaš dom mir, ljubav i zaštitu. Zdjela voća, naročito naranče ili mandarine, predstavlja obilje i najbolje ju je staviti na stol za blagovanje, a čokoladne kovanice možete držati primjerice u kristalnoj zdjelici u SZ vašeg boravka ili objesiti na drvce ako vam je ono u S, Z ili SZ zoni - govori Anderson. Toplu, ugodnu i opuštenu atmosferu možete stvoriti i mirisnim svijećama, bio eteričnim uljima ili mirisima friško pečenih kolača. Najbolji mirisi za zimske dane su klinčić, cimet, naranča ili mandarina, a poseban ugođaj stvara se neizostavnim paljenjem svijeća, naročito ako je stan uređen u hladnim bojama ili je okrenut prema sjeveru. Ne zaboravite na ulazna vrata, i objesite neku lijepu zimsku ili božićnu dekoraciju koja će vam uveseljavati svaki dolazak kući i ugrijati vaše srce prije ulaska u stan - dodaje.

Svijeće, osobito ako su od prirodnih materijala, poput sojinog ulja ili pčelinjeg voska, pročistit će energiju u svakom prostoru i unijeti svečanu atmosferu i oplemeniti prostor. Osim toga sjaj blagdanskih svijeća pozitivno utječe i na osjećaje, naročito ako su pravilno postavljene. Prostorije u kojima je najbolje držati svijeće su: spavaća soba, kupaonica, blagovaonica i dnevna soba.

Jug, jugozapad, sjeveroistok i središte doma - mjesto za velike svijeće ili grupiranje svijeća različitih veličina. Zapad, sjeverozapad, istok, jugoistok i sjever doma - mjesto za male svijeće ili lučice.

 

 

Prostor dobrodošlice

Što je prvo što primjećujete s ulaznih vrata u vaš dom? Taj dio doma naziva se prostorom dobrodošlice. Potrudite se da upravo taj dio bude najčišći te da odražava ljepotu i sklad. Važan je i miris koji vas dočeka nakon što ste zakoračili u dom.

Miris čistoće i ugodnih aroma prirodnih eteričnih ulja priziva pozitivnu energiju i obilje u dom. Najčešće u blizini ulaznih vrata držimo obuću. Nakon što ste očistili svu obuću, namažite je sredstvima za njegu i pospremite.
Staru, potrganu ili neadekvatnu obuću proslijedite dalje ili odnesite kod postolara. Obuća je simbol statusa i načina na koji koračate kroz život. Prljava i zapuštena obuća povezuje se i s lošim odlukama, tj. lošim životnim koracima.
Zakoračite u novu godinu s njegovanom i čistom obućom. Ne dopustite da se ulazna vrata u vaš dom ne mogu širom otvoriti ili da je taj dio doma zatrpan stvarima koje treba “riješiti”. 

 

Darujte sa srcem

- Prema vjerovanju, oko ulaznih vrata, a posebno u uglu iza ulaznih vrata, žive duhovi zaštitnici doma. Ukrase s likom anđela treba staviti lijevo od ulaznih vrata jer ćete si tako osigurati pomoć dragih osoba. U desni kut, nasuprot ulaznim vratima, stavite dvije mirisne ili ukrasne svijeće. To bi trebalo osigurati da blagdani budu puni ljubavi i razumijevanja. Najbolji izbor boja za svijeće su žuta, ružičasta i crvena. Ne zaboravite na ulazna vrata objesiti neku lijepu zimsku ili božićnu dekoraciju koja će vam uveseljavati dolazak kući. Izuzetno je važno da energija koja dolazi u stan kroz glavni ulaz bude pozitivna jer ona hrani vaš prostor te mu daje potencijal sreće i blagostanja. Primajte i darujte s osjećajem dobre namjere - govori Lana Anderson.
izvor: (https://www.24sata.hr/lifestyle/drvce-je-najbolje-smjestiti-u-juzni-ili-istocni-dio-vaseg-stana-553912)

U vrijeme Božića sa svojim se najdražima uglavnom okupljamo oko stola, na zajedničkom ručku ili večeri. Prešutno je pravilo i prigodno ukrašavanje pa tako blagdani potaknu najsvečanije dekoracije.

Kako biste dobili nove ili dopunili već postojeće ideje, prenosimo vam nekoliko detalja koji vam mogu poslužiti kao orijentir u modernijem, klasičnom ili tradicionalnom uređenju.

Cijeli stol treba izgledati poput jednog velikog aranžmana, što znači da na njemu ne treba biti samo jedan, središnji ukras. Tako, primjerice, uvijek bolje izgleda ako se doda još više ukrasa po cijelom stolu nego. Evo još nekoliko važnih savjeta za blagdanske dekoracije...
 

 • Imate li manji pravokutni stol, na njemu će lijepo izgledati jedna dugačka posuda ili košara, a ako je stol okrugao, ukrasite ga okruglom posudom. Najbolje je odabrati srebrnu, zlatnu ili staklenu posudu. Neka bude niska da biste na nju mogli postaviti svijeće visine oko 25 cm. Sami odaberite koliko svijeća želite i hoće li one biti deblje ili tanje.
 • Imate li pri ruci kakvu mašnicu, slobodno je stavite oko svijeća jer će ih dodatno ukrasiti, ali pazite da boje vrpci budu usklađene sa stolnjakom. Pri slaganju pripazite da dekoracije ne prelaze visinu od 30 cm da bi svi za stolom mogli komunicirati.
   
 • Stolnjak odaberite prema ukrasima. Niste li sigurni koja vam boja najbolje odgovara, odaberite bijeli, bež, sivi ili neku drugu neutralnu boju, a nadstolnjak neka bude u sličnom tonu kao i stolnjak. Ukrasi trebaju dati kontrast, a ne nadstolnjak.
 • Ne vodite se pravilom da dekoracija mora biti ili zlatna ili srebrna. Mogu proći obje zajedno, a kombinirajte ih s prozirnim kristalima i šljokicama – bitno je da to vama dobro izgleda. Stvar dobrog ukusa je u svemu imati mjeru, ali Božić je vrijeme kada možemo prijeći preko toga i biti malo opušteniji.
 • Broj tri je jako dekorativan. Sve izgleda bolje ako je utroje – tri vaze, tri kuglice, svijećnjak s tri svijeće...
 • Stare i na bilo koji način zanimljive predmete vrlo lako možete oživiti bojom. Na primjer, dobili ste anđela u zlatnoj boji, a dekoracija vam je srebrno-bijela. Kupite boju, obojite ga u bijelo i stavite kao detalj na ubrus ili na košaricu za kruh
 • Ako u vašem domu dominiraju boje, odlučite se samo za jednu boju ukrasa, ali se poigrajte nijansama te boje. Možete dodati i srebrnu da biste postigli sjaj, eleganciju i živost ili se poigrajte transparentnim kristalima koji neće utjecati na boje, a naglasit će dekor
 • Stol će biti posebniji ako ukrasite i ubruse. Detalj na ubrusu bi se trebao slagati s već postojećom dekoracijom. Kao dekoracija odlično će pristajati svežnjić cimeta omotan crvenom ili zelenom vrpcom od pliša. Stavite ga na ubruse koje ste presavili i položili na tanjure

U svakoj varijanti uređenja, svijeće su poželjne jer pridonose atmosferi, naglašavaju boje i blještavilo ( izvor: www.sensa.hr)BOŽIĆNA ZVIJEZDA (mlječika, poinsettia, euforbia)

.Mlječike su diljem svijeta poznate kao božićni cvijet, jer svojom
.žarkocrvenom bojom naspram tamnozelenih listova pristaju ugođaju .i dekoraciji blagdanskog ambijenta. Cvjetovi ove biljke prilično su .neupadljivi sa sitnim žutim komuškama i prašnicima u sredini. Ono što ovu biljku čini toliko privlačnom, upadljive su boje velikih preobraženih istova ili brakteja koji okružuju te cvjetove. Mlječike čine veliku skupinu biljaka (oko tisuću vrsta) s rasponom od jednogodišnjih biljaka, zatim trajnica, grmova i drveća, sve do sukulenata. Sve one sadrže mliječni sok ili lateks, koji istječe iz stabljike pri oštećenju ili obrezivanju. Otrovan je i nadražuje osjetljivu kožu.

Podrijetlo

Eufhorbia pulcherrima (krasna mlječika) potječe iz Meksika, gdje je otkrivena 1834. godine. Na svom prirodnom staništu to je grm koji naraste i do 5 m u visinu. Prema vjerovanju prastanovnika tog kraja, svoj privlačan izgled zahvaljuje asteškoj boginji kojoj je zbog nesretne ljubavi prepuklo srce, a iz kapljice njene krvi izrastao je ovaj ''vatreni'' cvijet. Svoj prodor na svjetsko tržište duguje američkom veleposlaniku u Meksiku, Joelu R. Poinsetteu, koji ju je 1833. godine donio u Ameriku. Njemu u čast zovemo je još i poinsettia. Sve do 1950. godine ta se biljka teško održavala u kući duže vrijeme, jer bi listovi otpali čim bi bila izložena suhom zraku. Razvojem nove sorte Paula Ekkea iz Kalifornije, koja može podnijeti sobne uvjete i mnogo niže temperature od uobičajenih u našim stanovima i kućama, biljka je pridobila mnogo poklonika i svojim žarkim bojama postala neizostavnom pratiljom Božića. Listovi joj ne otpadaju, a uz malo njege tjednima će zadržati intezivne boje brakteja. Do danas su ti varijeteti poboljšani, u čemu su najviše uspjeha postigli oplemenjivači iz već spomenute Kalifornije, te iz Skandinavije. Razvili su niske sorte u raznim nijansama i kombinacijama bijele, bež, ružičaste i crvene boje brakteja, koje su otporne i dugotrajne ljepote. Kako se mijenjaju prohtjevi kupaca, tako se uzgajači i oplemenjivači ove sorte nalaze pred novim izazovima, kako bi stvorili patuljaste sorte tamnozelenih listova i bujnog cvata prikladne za dekoriranje prostora.

 

 

 

Podijelite

Natrag