Božićne slastice

KUGLAF

4 žumanjka
14 dkg maslaca
14 dkg šećera
28 dkg brašna
5 dkg rozina ili čokoladnih mrvica
1 prašak za pecivo
šalica mlijeka, korice limuna, vanilin šećer, malo soli, snijeg od 4 bjelanjka

PRIPREMA:
Žumanjke miksati sa šećerom, dodati maslac, rozine, mlijeko koricu limuna, vanilin šećer.
Bjelanjke istući s malo soli. Istresti u smjesu žumanjaka, dodati brašno i prašak za pecivo pa sve lagano kuhačom umiješati. Smjesu istresti u kalup za kuglaf i peći 1 sat.
Izvor: www.geocities.com/kraljevasutjeska

slika kuglafa: prva u prvom redu

OREHNJAČA, MAKOVNJAČA

Tijesto:
50 dg brašna
3,5 dg kvasca za dizano tijesto
1,5 dl mlijeka
6 dg šećera
1 jaje
1/2 limuna
10 dg maslaca
2 žumanjka
Nadjev od oraha:
50 dg oraha
20 dg šećera
2 dl mlijeka
1/2 limuna
10 dg grožđica
1/2 dl ruma

Nadjev od maka:
40 dag maka
20 dag šećera
malo mlijeka
korica naranče
10 dg grožđica

PRIPREMA
Kvasac  rastopiti s malo brašna u 1 dl mlakog mlijeka. Ostaviti da se digne. Prosijati brašno, dodati kvas, doliti preostalo mlako mlijeko, šećer, malo soli, jaja, rastopljeni maslac i nastruganu limunovu koricu.Tijesto tući drvenom žlicom sve dok se ne počne odvajati od žlice.U međuvremenu pripremiti nadjev. Samljevene orahe (mak) i šećer preliti vrućim mlijekom, dodati nastruganu koricu limuna i rum. Tijesto razvaljati, nadjenuti, posuti grožđicama sve zajedno urolati poredati u pleh za pećenje. Ostaviti još 30 minuta da se diže na toplom. Orehnjaču /Makovnjaču  premazati žumanjcem i peći 45 minuta u pećnici.

Slika orehnjače/makovnjače: druga u prvom redu

 

 

BOŽIĆNI KRUH
12 dag suhih šljiva
15 dag lješnjaka
12 dag smokava
20 dag grožđica
3 jaja
12 dag šećera
1 vanilin-šećer
rum, na vrhu noža cimeta, 12 dag brašna - oštroga, 5 dag jestivog škroba Gustina
1 ravna čajna žličica praška za pecivo, korica limuna i naranče
 

Lješnjake grubo nasjeckajte, smokve narežite na kockice, suhe šljive kratko prokuhajte, ocijedite, ohladite i narežite na komadiće. Grožđice namočite u rum. Jaja pjenasto izmiješajte, dodajte šećer, vanilin-šećer pa još miješajte nekoliko minuta. Zatim dodajte cimet i brašno pomiješano s Gustinom i praškom za pecivo, pripremljeno suho voće, ribanu koricu limuna i naranče i polako sve izmiješajte. Duguljasti kalup (30 x 11) obložite pergament-papirom i napunite pripremljenom smjesom. Odmah stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180-200°C oko 70 minuta. Ohlađeni kruh narežite na ploške.

 

FRITULE
 

500 g brašna
20 g kvasca
2 jaja
80 g grožđica
50 g šećera
25 g šećera u prahu
20 g maslaca
1,5-2 dl mlijeko, 0,5 dl rakije, kora od limuna, sol, 5 dl ulja za prženje

U posudu staviti prosijano brašno, sol, žumanjke, šećer, grožđice, rastopljeni maslac, pola količine rakije i naribanu koricu limuna. U posebnoj posudi rastopiti malo šećera i kvasac u 1 dl mlijeka i ostaviti na toplom da se kvasac digne. Tada ga isto dodati u brašno i doliti još toliko mlijeka da tijesto bude tako mekano da se može vaditi žlicom. Kuhačom dobro izmiješati tijesto i stavljati da se prži u vruće ulje. Kod prženja svaki komad okretati da sa svih strana porumeni. Pržene fritule posložiti na tanjur, poprskati preostalom rakijom i posipati šećerom u prahu. Izvor: www.gastronaut.hr

 

KROŠTULE

1 jaje
3 žutanjka
2 žlice šećera
4 žlice ulja
4 žlice bijelog vina
brašna po potrebi, oko pola litre ulja za prženje, šećer za posipanje
 

Od svih sastojaka umijesi se srednje tvrdo tijesto. Tanko se razvalja i reže na trake 15 puta 3 cm. Svaka traka se po sredini malo zareže i kroz taj otvor okrene. Prži se na toplom ulju da bude zlatnožuto. Prženo se pospe šećerom u prahu. Izvor: www.posluh.hr

 

RAFIOLI

Tijesto:
70 dag brašna - oštroga
1/4 vrećice praška za pecivo
20 dag maslaca
3 jaja
2 žumanjka, 6 dag šećera, sol, mlijeko po potrebi

Nadjev:
4 jaja
20 dag šećera
40 dag badema
limunova korica
3 žlice likera maraskina
1 žlica rakije
muškatni orah i cimet
rakija (lozovača)
kristalni šećer

U brašno umiješajte prašak za pecivo, listiće maslaca, dodajte jaja, šumanjke, šećer, sol i umijesite čvrsto tijesto. Po potrebi dodajte malo mlijeka da tijesto ne bude pretvrdo, pokrijte i ostavite da počiva oko 1 sat. Tijesto premijesite i razvaljajte tanko kao za rezance. Zatim stavljajte na tijesto nadjev žličicom u jednom redu u razmacima, ovisno o čaši kojom budete oblikovali polumjesece - rafiole. Tijesto preklopite preko cijelog reda tako da je nadjev pokriven. Čašom pritisnite tijesto tako da polovica čaše obuhvati tijesto s nadjevom pa ukrasnim kotačićem izrezujte uz čašu, rafiol po rafiol. Postupak ponavljajte dok ne potrošite tijesto i nadjev. Rafiole slažite na namazani pleh i pecite na temperaturi od 220°C oko 20 minuta. Pečene rafiole odmah premažite odozgo s malo rakije i uvaljajte u kristal-šećer. Rafioli su najbolji nakon nekoliko dana.

Priprema nadjeva:
Jaja izmiješajte pjenasto sa šećerom, dodajte mljevene bademe, limunovu koricu, maraskino, rakiju, malo oraščića i cimet.

 

CUKARINI
 

500 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
150 g šećera
150 g maslaca
pola vrećice Praška za pecivo Dolcela
2 jaja
1 Vanilin šećer Dolcela , malo soli , malo rakije (lozovače) , kristal šećer

1. U brašno dobro umiješajte prašak za pecivo, zatim u njemu razmrvite maslac te dodajte jaja, šećer, vanilin šećer i malo soli. Sve dobro umijesite i ostavite neka kratko odstoji.
2. Tijesto stavljajte u univerzalni stroj s posebnim umetkom za kekse (odaberite okruglasti oblik), režite štapiće duljine 10 do 12 cm i oblikujte vjenčiće.
3. Pecite ih na 180°C oko 15 do 20 minuta.
Posluživanje
Pečene kekse još tople umočite u rakiju, a zatim u kristal šećer.

Izvor: www.coolinarika.net

 

Podijelite

Natrag