Božićna jela
BAKALAR S KRUMPIROM
400 g bakalara
1 kg krumpira
2,5 dl ulja (maslinovo i obično)
sol, papar
češnjak, zeleni peršin
Bakalar dobro tući i močiti preko noći u vodi. Zatim ga oprati i staviti kuhati dok ne postane mekan. Izvaditi ga iz vode (vodu sačuvati ) položiti na čisti ubrus i očistiti od drača i kosti. Krumpir oguliti, oprati i narezati na tanke ploške pa slagati u lim red krumpira, red bakalara. Svaki red posuti sitno sjeckanim češnjakom i peršinom, te preliti toplim uljem. Soliti i papriti. Kad je sve posloženo, doliti malo vode u kojoj se kuhao bakalar i peći u pećnici dok krumpir ne omekša.
Izvor: www.gastronaut.hr
SARMA
za 4 osobe:
20 dg govedine
20 dg svinjetine
50 dg kiselog kupusa
10 dg slanine - hamburgera
20 dg suhih svinjskih rebara
5 dg riže, malo peršina, 1 suha domaća kobasica, žlica mljevene crvene paprike
žlica brašna, 1/2 dl ulja, žlica koncentrata rajčice, sol i papar
Meso samljeti, dodati sitno narezanu slaninu, posoliti i popapriti. Dodati sjeckani peršin, rižu poprženu na malo ulja i crvenu papriku te sve dobro izmiješati. Listove kiselog kupusa oprati i nadjenuti mjesnom smjesom te saviti i dobro učvrstiti krajeve. Dno posude obložiti preostalim listovima kupusa i na njih posložiti sarme. Između sarmi posložiti komadiće svinjskih rebara i kolutiće suhe kobasice. Odozgo posložiti listove kupusa te sve preliti vodom i kuhati oko sat vremena na laganoj vatri. Na ulju popržiti žlicu brašna, dodati razrijeđeni koncentrat rajčice, prokuhati i preliti preko sarma. Posudu staviti u zagrijanu pećnicu i peći još sat do dva na temperaturi od 160 °C. Izvor: www.gastronaut.hr
PURICA S MLINCIMA
purica najmanja 1 kom
ulje 1,5 dl
začinsko povrće 150 g
sol, papar i juhe od kostiju po potrebi
Mlinci:
brašno 1 kg
jaja 1 kom
mast 5 g
mlake vode i soli po potrebi
Purica se mora dobro očistiti od perja i žila, oprati, obrisati, može se nabosti i slaninom, posoliti i neko vrijeme ostaviti da navlači sol, a zatim se veže špagom. Ovako pripremljenu puricu naglo porumeniti na plitkoj ugrijanoj masnoći. Dodati začinsko povrće u unutrašnjost purice, podliti vodom i peći u pećnici na 220˙C dok meso ne omekša. Za vrijeme pečenja često podlijevati vlastitim sokom. Pečenu puricu izvaditi iz pećnice i staviti u "Ben Marie" do upotrebe.
Sok podliti, dobro prokuhati, procijediti i čuvati do upotrebe.
Miješanje mlinaca:
Od brašna, jaja, mlake vode i soli zamijesiti polučvrsto tijesto. Tijesto podijeliti u više loptica težine 5 dkg. Svaku lopticu razvaljati na srednje ugrijanoj ploči i rumeno osušiti. Ovako osušene, tj. ispečene, mlince izdrobiti u komadiće veličine 4x5 cm, staviti ih u posudu, zaliti kipućom slanom vodom, pokriti poklopcem i pustiti oko 30 minuta da se moče.
Namočene mlince ocijediti i još vruće zamastiti masnoćom soka od pečenja. Mlince postaviti na pliticu zajedno s lijepo, tanko i jednako izrezanom puricom. Ispod mesa dodati sok od pečenja i vruće poslužiti kao glavno jelo.
Izvor: www.trgovina-plehan.hr
PAŠTICADA S NJOKIMA
Za umak:
75 dkg goveđeg mesa za umak
2 velika bijela luka
1 mrkva
1-2 suhe šljive
slanina, češnjak
klinčić, lovor
Dan prije kuhanja špekovati meso sa slaninom i češnjakom (napraviti oko desetak rupa za špekovanje) i ostaviti ga preko noći da stoji u octu. Idući dan na malo miješanog ulja (50% maslinovo, 50% suncokretovo) popržiti meso s lukom (sve u komadu) desetak minuta, dok meso ne bude dobro isprženo. Zatim doliti vodu dok u potpunosti ne prekrije meso, dodati mrkvu, šljive, klinčića i lovora po ukusu i ostaviti da kuha 2-3 sata. Meso treba omekšati i povrće se treba raspadati. Na kraju izvaditi meso i narezati na odreske deblje od prsta, a povrće iz umaka pasirati i vratiti natrag u umak. Odreske također vratiti u umak, dodati preostale začine i nekoliko dcl vina ili prošeka. Kuhati još 20-30 minuta i poslužiti toplo sa njokima.
Za njoke:
1,5 kg krumpira
2 jaja
2 žlice svinjske masti
oko 1 kg brašna
Skuhati krumpire s korom u posoljenoj vodi dok ne omekšaju (oko 1 sat). Oguliti i propasirati krumpire, te u njih dodati jaja, masti i soli po potrebi. Zamijesiti tijesto i polagano dodavati brašno te mijesiti sve dok se tijesto ne prestane lijepiti za ruke (oko 75 dkg brašna). Tijesto ne gnječiti, već ga mijesiti dlanovima. Razvaljati tijesto u palac debelu kobasicu i izrezati na njoke duljine palca. Prevući svaki njok s unutarnje strane ribeža da dobije karakteristične kvržice. Kuhati ih u kipućoj vodi i vaditi ih kada se dignu na površinu. Izvor: www.geocities.com/Broadway/Orchestra/2061/
VARAŽDINSKA PEČENKA
1 komad svinjetine sa kostima i kožom (oko 2 kg)
3 režnja češnjaka narezanog na štapiće
1 grančica ružmarina
15-20 klinčića
papar, sol
4 žlice ulja
Narezati kožicu na kockice, zatim pečenku nabosti češnjakom, ružmarinom i klinčićima. Popapriti i posoliti. Ostaviti da odleži 12 sati. Namazati uljem lim, položiti meso i peči ga 1,5-2 sata na 180°C, često ga podlijevajući njegovim sokom. Kada ja meso na pola pečeno možemo dodati krumpir i povrće oko pečenke. Pečenje se mora poslužiti hladno. Za prilog poslužiti puding od graška.
Izvor: www.trgovina-plehan.h
PATKA NA MEĐIMURSKI NAČIN
1patka
200 g heljdine kaše
100 g masti
1 glavica luka
1 pačja ili pileća jetrica
peršin
sol , papar , 1 žlica Vegete
1. Patku očistite, operite i osušite pa je posolite izvana, a s unutarnje strane je, radi boljeg okusa, natrljajte Vegetom.
2. Očistite kašu, operite je u puno mlake vode, napola je skuhajte u slanoj vodi i ocijedite.
3. Na dijelu masnoće propirjajte nasjeckani luk i narezane jetrice, dodajte ocijeđenu kašu i popaprite. Temeljito promiješajte, maknite s vatre i pospite nasjeckanim peršinom.
4. Potom patku napunite pripremljenim nadjevom i stavite u pleh s preostalom masnoćom. Pecite na temperaturi oko 200°C.
5. Tijekom pečenja patku prelijevajte sokom, a u tepsiju dolijevajte povremeno malo tople vode kako bi meso bilo sočnije.
Posluživanje
Pečenu patku narežite na komade, posložite ih na ugrijani tanjur, dodajte prilog od heljdine kaše i sve prelijte sokom od pečenja. Uz patku možete poslužiti salatu od kiselog kupusa, cikle ili neku drugu.
Savjet
Kad patku nadjenete kašom, možete zatvoriti otvore kako bi kaša zadržala vlažnost i sočnost. Izvor: www.coolinarika.co
KEŠKE (GERŠLO)
Tipično božićno jelo u nekim djelovima Bosne i Hercegovine
Sastojci
1 pile
500 g stučene pšenice (geršlo)
2 l vode
1 žlica ulja
1 žlica maslaca
Priprema: Prirediti istučenu (otstupanu) pšenicu , Skuhati cijelu domaću kokicu , ocijediti i posoliti kuhanu kokošiju juhu, u ocijeđenoj juhi kuhati istučenu pšenicu dok se ne postigne skoro kašasta masa, isjeći piletinu na komade, meso bez kosti (bijelo najčešće) se dodaje u kašastu pšeničnu masu koju po želji treba dosoliti i sve zajedno još kuhanjem sjediniti, kuhano keške se stavlja u zdjelu a potom prelijeva ugrijanim maslacom služiti hladno s prilogom (po želji) ili salatom. |
Natrag