Uramljen hrvatski grb, keramički

Podjelite

Uramljeni hrvatski grb, keramički
materijal: keramika (grb), drvo (okvir)
izrada: ručna izrada
dimenzija: 40x50 cm
pakiranje: bez kutije
podrijetlo: hrvatski proizvod
namjena: poklon proizvode, za osobne i druge potrebe
šifra: 006

Grb Republike Hrvatske povijesni je hrvatski grb u obliku štita. On je dvostruko podijeljen vodoravno i okomito u dvadeset pet crvenih i bijelih (srebrenih) polja, tako da je prvo polje u gornjem lijevom kutu štita crvene boje. Iznad štita je kruna s pet manjih štitova s povijesnim grbovima poredanih s lijeve strane štita na desnu stranu ovim redom: najstariji poznati grb Hrvatske, grbovi Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije. Visina manjih polja u kruni je dva i pol puta manja od visine polja na glavnom štitu, dok je širina svih polja ista.

O hrvatskom grbu

Najstariji poznati grb Hrvatske sadrži u štitu na plavom polju žutu (zlatnu) šesterokraku zvijezdu s bijelim (srebrenim) mjesecom.
Grb Dubrovačke Republike u štitu na modrom polju sadrži dvije crvene grede.
Dalmatinski grb sadrži u štitu na plavom polju tri žute (zlatne) okrunjene leopardove glave.
Istarski grb sadrži u štitu na modrom polju žutu (zlatnu) kozu okrenutu ulijevo s crvenim papcima i rogovima.
Slavonski grb sadrži u štitu na plavom polju dvije poprečne bijele (srebrne) grede, a između dvije grede je crveno polje po kojemu nalijevo korača kuna. U gornjem plavom polju je žuta (zlatna) šesterokraka zvijezda. Čitav grb je obrubljen crvenom trakom.
Prvi put je hrvatski grb prikazan na genealogiji Habsburgovaca iz 1508/1512. godine. Vjeruje se da se ovaj grb javlja i ranije. Nalazi se i na spomen-taliru iz 1525.te u pečatu isprave izbornoga hrvatskoga sabora u Cetinu od 1. siječnja 1527., kad je Ferdinand I. izabran za kralja Hrvatske.
 

Pošalji upit
Natrag