čipka od agave

Podjelite

Čipka od agave (hvarska čipka)
izrada: 100 % ručno
materijal: od prerađenih niti agave
namjena: hrvatski suvenir / unikatni poklon proizvod
podrijetlo: hrvatski proizvod
šifra: 008Uz pašku i lepoglavsku čipku hrvatsku baštinu obogatila je i čipka od agave koja se vezuje za podneblje otoka Hvara.

Samostan benediktinki u Hvaru postoji od 1664. godine, kada su iz Raba došle u Hvar dvije redovnice da bi samostan mogao započeti svoje djelovanje. Za osnutak samostana zalagala se hvarska komuna od 1534. godine, a neki Hvarani svojim darovnicama poticali izgradnju istoga. 
No najveća zasluga ide biskupu Milaniju koji je sretno priveo kraju dugogodišnje otezanje oko osnutka te sam osobno išao u Rab i doveo redovnice u hvarski samostan sagrađen na ostavštini pjesnika Hanibala Lucića. 
Godine 1836. hvarska komuna zatražila je od benediktinki da osnuje žensku pučku školu. Sestre su to prihvatile, osnovale školu i vodile punih 60 godina: 1826-1886.  
Uz prvenstveno duhovni karakter ozračja što ga samostan već stoljećima širi na ovom prostoru, danas je posebno poznat po cijelom svijetu po čipki od agave, koja se samo tu u samostanu njeguje, po tradiciji od prije 100-120 godina i prelazi iz generacije u generaciju.
Posao oko pripremanja niti vrlo je mukotrpan. Iz svježega lista izvlače se niti i prerađuju na specifičan način dok se dotjeraju za upotrebu. 
Agavine čipke se ne mogu prati, niti peglati, ali su, uz pažljivo čuvanje, veoma trajne.

Tehnika ‘‘antika’’ veže se uz rad sestre Kunigunde Rossi iz Motovuna, koja je umrla 1967. u dobi od 87 godina. Postupak postavljanja podloge za ‘‘antiku’’ potpuno je obrnut od onog ‘‘tenerife’’. Naime, niti se namiču od ruba prema sredini, a ne od sredine, kao kod druge dvije tehnike.
Ljepota ove čipke ponajprije je u tome što ni jedna nema predloška (nacrta), već je ona proizvod mašte, sposobnosti i umjetničke nadarenosti pojedine čipkarice, a iznad svega njihove ljubavi i strpljenja, tj. svaka je unikatna i baš ta neponovljivost daje joj posebnu vrijednost.  

Danas čipku izrađuju samo sestre benediktinke u gradu Hvaru koje su i začetnice čipkarstva ove vrste u Hrvatskoj. Postupak je isti već 100 godina, zahtijevan je i mukotrpan. Započinje berbom listova agave starije od 3 godine. Iz listova se izvlače niti duljine 1 m koje se zatim na specifičan način dotjeruju za izradu čipke.
Uz agavine niti vezana je teorija kako je neolitski pračovjek, nastanjen u Grapčevoj špilji na otoku Hvaru, hvatao ribu pomoću mreža izrađenih od tih niti. S obzirom na tehniku izrade čipke razlikuje se tri tipa čipki: tenerifa, mreškanje i antika

Hvarska čipka od agave upisana je na UNESCO listu nematerijalne reprezentativne baštine svijeta.

Pošalji upit
Natrag