bašćanska ploća, kartonska kutija

Podjelite

Bašćanska ploća, kartonska kutija
izrada : ručna izrada, replikao arheološkog nalaza
materijal: imitacija kamena
težina: cca 1kg(u kutiji) / cca 3,5 kg (celofanska folija)
veličina: 12x23 cm / 20x 36 cm
svrha: suvenir / poklon proizvoda
pakiranje: eko kartonska kutija/ bijela kartonska kutija
dodatak: višejezična privjesnica
podrijetlo: hrvatski proizvod
šifra: 131
 

BASCANSKA PLOCA
Bascanska ploca je prvi hrvatski pisani spomenik. Nastala je oko 1100. godine u Baski na otoku Krku. Bila je lijevi plutej oltarne ograde u crkvi sv. Lucije. Dva pluteja cine oltarnu pregradu koja razdvaja sakralni prostor od prostora za vjernike.

Ploca je ispisana glagoljskim pismom na starohrvatskom jeziku protkanom elementima crkveno-slavenskog jezika. Na njoj je hrvatsko ime prvi puta napisano hrvatskim jezikom. U tekstu se spominje i ime kralja Zvonimira koji crkvi sv. Lucije daruje ledinu. Prijevod na stokavski govor glasi:
"U ime Oca i Sina i Svetoga Duha, ja opat Držiha pisah ovo o ledini koju dade Zvonimir, kralj hrvatski, u svoje dane svetoj Luciji i svjedoci: Desimira župan u Krbavi, Martin u Lici, Pribineža , posal u Vinodolu, Jakov na otoku. Da tko porece, neka ga prokune Bog i 12 apostola i 4 evandelista i sveta Lucija , amen. Da tko ovdje živi, moli za njih Boga. Ja, opat Dobrovit , zidah crkvu ovu s moje brace devetero u dane kneza Kosmata koji je vladao svom krajinom. I bjese u te dane Mikula u Otoccu sa svetom Lucijom zajedno."

Bascanska ploca se danas nalazi u auli Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

https://www.youtube.com/watch?v=RYcDkt5Fhss

 

Pošalji upit

Video

Natrag