poslovne vijesti


29.kolovoza 2016.
HRVATSKO MASLINARSTVO
Ekološka plantaža maslina

maslinici u Hrvatskoj foto:arhiv

Poljoprivredna zadruga Masline i vino, koja ima najveću ekološku plantažu maslina i drugu po veličini u Hrvatskoj, upravo dovršava investiciju u novi poslovni objekt vrijedan ukupno 1,2 milijuna eura.

Prema riječima njezina osnivača i upravitelja Željka Uzelca, toliko je uloženo u gradnju zgrade, podruma, kušaonice i pomoćnih prostorija ukupne površine 800 metara četvornih. Sagrađen je podrum, objekt za prijem gostiju, prostor za boravak konja namIjenjenih rekreaciji gostiju te još neki sadržaji.

Loza, smokva i maslina Poljoprivrednu zadrugu Masline i vino osnovalo je 2006. godine sedam zadrugara članova obitelji Bobanović i Uzelac. Zemljišni kompleks površine 52 hektara u općini Polača u Ravnim kotarima, dobiven na služnost od 50 godina, zasađen je trajnim nasadima. Podignuta je plantaža od 12.000 stabala maslina i oko 50.000 zasađenih vinovom lozom, a i plantaža od 1000 stabala kvalitetnih domaćih sorti smokve. Cjelokupna je proizvodnja ekološka. Osim ekocertifikata koji je dobiven i uveden za sve proizvode, za maslinovo ulje uveden je certifikat halal. Objekti i oprema su dobili HACCAP i ISO standard. Dosad je u ovaj projekt ukupno investirano oko 4,5 milijuna eura. Planirani godišnji promet bi trebao iznositi oko 1,5 milijuna, a trenutačno je na 60 posto plana.

- Plantaža je stara već deset godina i polako se očekuje dosezanje punog uroda. Očekujemo veće prinose u masliniku koji zbog klimatskih uvjeta posljednje tri godine nisu bili baš zadovoljavajući, dok nam vinogradi imaju otprilike standardan urod - kaže upravitelj zadruge Masline i vino iz Polače.

Uzelac kaže kako nema nikakvih problema s plasmanom proizvoda zadruge. Znatan dio plasira kroz mrežu poslovnih partnera tvrtke LTH Metalni lijev, kojoj je donedavno bio na čelu i čiji je savjetnik. Proizvode zadruge MasVin prodaju turističkim grupama, u sklopu turističkih objekata, a značajnu količinu plasiraju kroz prodajna mjesta DM-a, gdje zbog ograničene proizvodnje jedva zadovolje potrebe tog lanca.

Plantaža je specifična i jedinstvena u Hrvatskoj po tome što ima osigurano navodnjavanje. Navodnjavanje tla i nasada povremeno je osigurano iz obližnjeg potoka koji, doduše, ponekad presuši, a protječe cijelom dužinom terena. Osim potoka, za potrebe navodnjavanja sagrađena su tri akumulacijska bazena sa sustavom infrastrukture napajanja za svaku voćku.

- Takav sustav nema nitko u Hrvatskoj, a mislim da ga nema ni u Italiji koja je, što se tiče plantaža maslina, daleko odmaknula u odnosu na Hrvatsku - kaže Uzelac, u poslovnim krugovima poznat po tome što je pokrenuo i uspio sagraditi tvornicu autodijelova LTH Metalni lijev u Benkovcu. Radio je u metaloprerađivačkoj industriji da bi sada investirao u poljoprivredu.

- Otplatni rok investicije kod ekološke je proizvodnje puno dulji nego kod drugih investicija u proizvodnju. Svi slični projekti traže deset do 15 godina da bi počeli održivo poslovati. U svakoj proizvodnji imate recesiju i konjunkturu, pa tako i u ekološkoj proizvodnji. Sve ukazuje na to da nama dolazi područje konjunkture jer smo uspjeli zaokružiti investiciju - pojašnjava Uzelac.

Za planiranje poljoprivredne proizvodnje, dodaje, prijeko je potrebno izraditi vrlo složenu statistiku da bi se mogli nositi s poznatim proizvođačima u svijetu. Za naše uvjete, ističe, vrlo smo napredni, a da bismo postali prepoznatljiva destinacija, prema njegovim riječima, još bi se proizvođača trebalo uključiti u ovakav način proizvodnje. Potrebna je podrška resornih ministarstava, a perspektiva je velika i kroz ovakav način moguće je zaposliti puno ljudi. - Naše podneblje pruža odlične uvjete za bavljenje ovim poslom. Potrebno je veliko znanje i ulaganje da bi uspjeli. Radi se, naime, o poslu u kojem se investicija sporo vraća. Angažman, strpljivost i vizija ono su što je potrebno u ovakvim projektima. Perfekcionizam, znanje i organizacija je način moga vođenja posla. Vrlo je važna kvalitetna analogija, jer se sve može izračunati i planirati. Tek ako sve izračunate, možete napredovati - pojašnjava Željko Uzelac.

Poljoprivredna zadruga Masline i vino otkupljuje proizvode od maslina i maslinova ulja od drugih obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava te ih plasira pod zajedničkim imenom, uz posebno korištenje znanja i tehnika vrhunskih stručnjaka. Proizvodi četiri mješavine maslinova ulja, a najpoznatija je ona od sedam domaćih sorti koji je jako brzo postao popularan među domaćim kupcima. - Mogu reći da su to ulje prepoznali i na tržištima Istre i Italije, za koja kažu da su jako teška kad je riječ o plasmanu maslinova ulja i vina - ističe Željko Uzelac, upravitelj Poljoprivredne zadruge Maline i vino iz Polače.

gastro proizvodi OVDJE

made-in-croatia.com.hr 

  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.